VIRTUELE RONDLEIDING

VIRTUELE RONDLEIDING in MUSEUM LUNTEREN

Bij binnenkomst in het sinds juli 2020 vernieuwde museum (oppervlakte 500 m2) word je verrast door de aanblik van enerzijds de ultramoderne Noordmansvleugel, en anderzijds het oorspronkelijke pand, deels uit de vorige eeuw. Het verzinnebeeldt de ontmoeting van verleden en heden, de aandacht voor vroeger en de blik naar het nu en de toekomst.

We beginnen met de EUROPESE PRIMEUR in de Noordmanszaal

Expositie  ‘COOL – INUIT ART’ de op dit moment enige expositie van Inuit kunst  in Europa. Na een welkom door onze medewerkers valt je blik op de prachtige expositieruimte, waar Karel Stevens, gepassioneerd galeriehouder van Canuit Inuit Art Eindhoven een prachtige expositie heeft ingericht.

Door de route (RIVM richtlijnen) te volgen, kom je in het oorspronkelijke pand en waan je je in vroegere tijden.

Nel's Stijl kamer

In de Stijlkamer met authentieke schouw en bedstede zijn de in originele klederdracht geklede dames druk bezig om de door hen gewassen knipmutsen weer in de plooi te leggen. Zij kijken trots naar de rij mutsen allen met een eigen verhaal. Daarnaast twee prachtige kasten, een kabinetskast met ondergoed zoals men die vroeger droeg en een glazen servieskast waar een verzameling kinderserviesjes te bewonderen valt. 

Bezoekerscentrum 'De Goudsberg'

Door de opening lopend daal je rechtsaf de trap (met traplift) af naar beneden en kom je in het prachtig ingerichte Bezoekerscentrum 'De Goudsberg’, waar je de verhalen kunt beluisteren over onze markante Lunterse notaris Van den Ham, de kinderkolonie ’Naar buiten' en de IJstijd met als blikvanger het Mammoetjong. Waar je kunt genieten van het unieke cultuurlandschap dat de Goudsberg en het Luntersche Buurtbosch sámen te bieden hebben (zie de mooie video onderaan onze homepage). Een permanente tentoonstelling waar u informatie vindt over het dagelijks leven in de prehistorie in dit gebied.

 

 

Terug naar boven Expositie ‘De Kunst van het Kijken' met Erik Zwaga en Nicky Dijkstra 1 mei - 4 september 2021. Bekijk ook onze rubriek Actueel op de Expositie pagina. Daarnaast exposeren 3 à 4 keer per jaar wisselende kunstenaars hun hedendaagse kunst in de galerie. Heet u van harte welkom!

 

Erik Zwaga -Camingaz

 

'dr.P.Hoekstra’ zaal

Op de bovenverdieping bieden wij u in de  ‘dr.P.Hoekstra’ zaal de bijzondere geschiedenis van Lunteren met een special over 2de Wereldoorlog, zoals de Muur van Mussert en de NSB, verzet en bevrijding!

Ook de Hessenwegen, een middeleeuwse waterput, gevonden op het terrein van ‘de Poelakker’ te Lunteren. Dan het verhaal rond enkele markante personen in Lunteren, natuurvorser prof. Hugo de Vries, de Lunterse graficus en kunstenaar Thijs Mauve.

De geschiedenis van de samensmelting van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk, te zien in de deelexpositie ‘Dua Djadi Satu’ (2=1)

Passage / Schatzaal

Schatzaal - Vanaf 8 juni - Expositie ‘De Veluwe door het oog van Martinus Nefkens (1866-1941) en Jan van Vuuren (1871-1941)’. Beide schilders lieten zich inspireren door het Veluwse landschap. Dag in dag uit waren zij buiten met schetsboek en schildersezel om het ruige landschap en boerenleven vast te leggen. Hun keuze was niet toevallig. Zij hielden van de wijde vergezichten onder machtige luchten, hun werken waren geliefd bij verzamelaars in binnen- en buitenland. Zie rubriek Verwacht op onze Expositie pagina.

Terug bij de receptie de museumwinkel, waar diverse boeken en souvenirs (zie winkel website) te koop zijn. Lees het boek over Martinus Nefkens, geschreven door Rudolph Schat, waar hij de 'kleine meester' een podium geeft in de kunsthistorie. Te koop in het museum voor € 19,50. Onderweg naar de uitgang interessant beeld- en foldermateriaal in het Toeristisch Informatiecentrum.

TOP