Vervolg Museale reis 2021

Bij binnenkomst in het sinds juli 2020 vernieuwde museum (oppervlakte 500 m2) word je verrast door de aanblik van enerzijds de ultramoderne Noordmansvleugel, en anderzijds het oorspronkelijke pand, deels ut de vorige eeuw. Het verzinnebeeldt de ontmoeting van verleden en heden, de aandacht voor vroeger en de blik naar het nu en de toekomst.

Na een welkom door onze gastvrouwen/heren in de Noordmanszaal, valt je blik op de prachtige Noordmanszaal, een geweldige expositieruimte, waar Karel Stevens begin februari de op dit moment enige expositie van Inuit kunst  in Europa gaat inrichten! ‘Cool – Inuit Art’ – Meet the arctic in  Museum Lunteren. Door de route (RIVM richtlijnen) te volgen, kom je in het oorspronkelijke pand en waan je je in vroegere tijden. In de Sfeerkamer met authentieke schouw en bedstede zijn de in originele klederdracht geklede dames druk bezig om de door hen gewassen knipmutsen weer in de plooi te leggen. Zij kijken trots naar de rij mutsen met een eigen verhaal. Daarnaast twee prachtige kasten, een kabinetskast met ondergoed zoals men die vroeger droeg en een glazen servieskast waar een verzameling kinderserviesjes te bewonderen valt. 

Door de opening lopend ga je rechtsaf met de trap (met traplift) naar beneden en kom je in het prachtig ingerichte Bezoekerscentrum 'De Goudsberg’, waar je de verhalen kunt beluisteren over onze markante Lunterse notaris Van den Ham, de kinderkolonie ’Naar buiten' en de IJstijd met als eye catcher het Mammoetjong. Waar je kunt genieten van het unieke cultuurlandschap dat de Goudsberg en het Luntersche Buurtbosch sámen te bieden hebben (zie de mooie video onderaan onze homepage).Een permanente tentoonstelling waar u informatie vindt over het dagelijks leven in de prehistorie in dit gebied.

Terug naar boven onze trots een nieuwe Galerie Goudsberg’waar (wanneer het mag) de Utrechtse kunstenaar Eveline Braak en de Rotterdamse kunstenaar Katrijn Verstegen hun schilderijen en keramisch werk laten zien in de duotentoonstelling ‘Verfsporen’. Beide kunstenaars maken abstracte schilderijen en in deze tentoonstelling ontmoet hun werken elkaar. Daarna exposeren 3 à 4 keer per jaar wisselende kunstenaars hun hedendaagse kunst in de galerie. Alle werken zijn te koop. Heet u van harte welkom!

Op de bovenverdieping bieden wij u in de  ‘dr.P.Hoekstra’ zaal de bijzondere geschiedenis van Lunteren met een special over 2de Wereldoorlog, zoals de Muur van Mussert en de NSB, verzet en bevrijding, de Hessenwegen, een middeleeuwse waterput, gevonden op het terrein van ‘de Poelakker’ te Lunteren. Dan het verhaal rond enkele markante personen in Lunteren, natuurvorser prof. Hugo de Vries, de Lunterse graficus en kunstenaar Thijs Mauve. De samensmelting van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk, te zien in de deelexpositie ‘Dua Djadi Satu’ (2=1).

Door de passage lopend komt u in de prachtig door Anneke en Rudolph Schat ingerichte Schatzaal. Nadat Rudolph Schat zijn ontdekkingstocht naar het leven en werk van de kunstschilder Martinus Nefkens, impressionist op de Veluwe en in het kunstmilieu liefkozend omschreven als een ‘kleine meester’ middels een unieke collectie tot eind 2020 in museum Lunteren heeft geëxposeerd, trakteert Rudolph vanaf januari 2021 de bezoeker van Museum Lunteren wederom op een nieuwe tentoonstelling  ‘Winterpracht’, een bijzondere verzameling schilderijen met winter landschappen van Martinus J.Nefkens, maar ook van zijn tijdgenoten Louis van Soest, Willem Witjens, Andries Verleur, Paul Bodifee, Ben Viegers en Antoon Markus met als eye catchers kunstwerken van de bekende schilder van winterlandschappen Louis Apol. 

Terug bij de receptie de museumwinkel, waar diverse boeken en souvenirs (zie winkel website) te koop zijn. Lees het boek over Martinus Nefkens, geschreven door Rudolph Schat, waar hij de 'kleine meester' een podium geeft in de kunsthistorie. Te koop in het museum voor € 19,50. Onderweg naar de uitgang interessant beeld- en foldermateriaal in het Toeristisch Informatiecentrum.

TOP
Reserveer hier uw bezoek aan Museum LunterenKLIK HIER OM TE RESERVEREN
+ +