Vervolg Museale reis

In de sfeerkamer in het oorspronkelijke pand met authentieke schouw en bedstede een unieke deelexpositie ‘De Veluwenaar onder de deken vandaan’. Jasjes, sjaals, handschoenen gemaakt van de wollen deken, waar men vroeger onder sliep.

Door de opening lopend zie je rechts een trap (met traplift) naar beneden. Een prachtig ingericht souterrain, het BEZOEKERSCENTRUM van DE GOUDSBERG, waar u kunt genieten van het unieke cultuurlandschap dat de Goudsberg en het Luntersche Buurtbosch sámen te bieden hebben.  Een permanente tentoonstelling waar u informatie vindt over het dagelijks leven in de prehistorie in dit gebied, over de 40 ‘schatten’, over de wandel (gratis folder)- en fietsmogelijkheden (ANWB-fietsknooppunten).

Terug naar boven een nieuwe GALERIE GOUDSBERG waar de kunstenaars van KUNSTLIJN Lunteren het spits afbijten en hun hedendaagse kunstwerken tot januari 2021 exposeren en te koop aanbieden.

Op de bovenverdieping bieden wij u de bijzondere geschiedenis van Lunteren met een special over 2de Wereldoorlog, zoals de Muur van Mussert en de NSB, verzet en bevrijding. Een deelexpositie ‘Dua Djadi Satu’ (2=1). Staat in het teken van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ die in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk samensmolt! Dan het verhaal rond de Hessenwegen, een middeleeuwse waterput, gevonden op het terrein van ‘de Poelakker’ te Lunteren, markante personen in Lunteren, zoals Notaris Van den Ham, mencenas van Lunteren en stichter van het Luntersche Buurtbosch, de Lunterse graficus en kunstenaar Thijs Mauve, natuurvorser Hugo de Vries.

Met trots presenteert Museum Lunteren de door Anneke en Rudolph Schat samengebrachte nog nooit vertoonde collectie van M.J.Nefkens, impressionist op de Veluwe. Na enig onderzoek belandde Rudolph Schat in een ontdekkingstocht met verrrassende uitkomsten. Van 1898 woonde Nefkens ’s zomers in Lunteren in zijn woonhuis villa Eemte Neste aan de Dorpsstraat. Daar schilderde hij impressionistische landschapstaferelen in de trant van de Haagse School, waaronder veel Veluwse (Lunterse) taferelen als schaapskooien en zandverstuivingen. Ook dat Nefkens op het atelier werkte van de beroemde Haagse Schoolschilder H.W.Mesdag. Nieuwsgierig?? Lees het boek over Martinus Nefkens, geschreven door Rudolph Schat, waar hij de kleine meester een podium geeft in de kunsthistorie. Te koop in het museum voor € 19,50.

Terug bij de receptie de museumwinkel, waar diverse boeken en souvenirs (zie winkel website) te koop zijn. Onderweg naar de uitgang interessant beeld- en foldermateriaal in het Toeristisch Informatiecentrum.

TOP
Reserveer hier uw bezoek aan Museum LunterenKLIK HIER OM TE RESERVEREN
+ +