Goudsberg

Bezoekerscentrum GOUDSBERG in souterrain MUSEUM LUNTEREN

Het souterrain van museum Lunteren in het hart van het dorp is ingericht met een interessante en leerzame expositie over het Goudsberggebied rond het ‘Middelpunt van Nederland’.

“De prachtige inrichting van dit deel van het museum roept vele reacties op: in het algemeen zijn de bezoekers verbaasd over de kwaliteit en de professionaliteit van de tentoonstelling.

‘Dat dit hier in Lunteren in het museum aanwezig is, hoe is het mogelijk!’

‘Wat een afwisselend en mooi museum’ ,

‘Hoe krijgen jullie dit voor elkaar?’. ‘Wij hebben genoten van wat wij gezien hebben’.

’t Was geweldig hier met de medewerkers en vrijwilligers van het Tegelmuseum uit Otterlo! ’.

‘Het is een veelomvattend museum, de uitleg goed en er is veel te zien’.

Veel bezoekers verwachten niet dat deze prachtige tentoonstelling ‘onder de grond zit’ van het museum. Kinderen van verschillende scholen hebben het museum en dus ook onze Goudsberg expositie bezocht en reageren erg enthousiast op met name de kelder. Zij vinden de sfeer vaak een beetje mysterieus en vooral de wat oudere kinderen hebben interesse in de verhalen die worden verteld. Natuurlijk maakt de baby mammoet indruk op hen, even ‘snuffelen’ in het bureau van de Notaris, raadsels oplossen over kruiwagens met grind, het Amsterdamse jochie dat als bleekneusje in Lunteren was. Het is een verrassende ervaring voor velen.

Bezoekers staan over het algemeen langer stil bij het souterrain: er wordt intensief geluisterd en gekeken.

De fiets- of wandeltocht naar het buitenmuseum in de vrije natuur is een inspirerende en gezonde ervaring. De vele routes in het gebied hebben verschillende lengtes en worden duidelijk aangegeven in de gratis folder.

Al met al een bezoekerscentrum wat een bezoek meer dan waard is voordat de ontdekkingstocht begint door het Luntersche Buurtbosch en over het Wekeromse zand”.

In het museum zelf kun je de permanente tentoonstelling over de Goudsberg bezichtigen. Daar is het gehele souterrain voor ingericht. Rondom een kampvuur worden verhalen verteld. Interessante verhalen gericht op jeugdige bezoekers. Om het kampvuur heen, tussen de bomen van een denkbeeldig bos, is van elk thema een expositie-onderdeel te vinden. Op basis van objecten, foto’s en interactieve onderdelen krijgt de bezoeker een schat aan informatie over de rijke geschiedenis van Lunteren en omgeving. Er is zelfs een levensecht mammoetjong te bewonderen en die reusachtige dieren waren een van de eerste bewoners van de Veluwe in de IJstijd.

De tentoonstelling is bedoeld als aanleiding om al die prachtige plekken in de directe omgeving ook daadwerkelijk te gaan bezoeken en daarnaast kun je een kijkje nemen bij de steeds wisselende tentoonstellingen in het museum op de andere verdiepingen.

Permanente expositie in dependance ‘Uitkijktoren De Koepel’.

Museum Lunteren heeft sinds 17 juni 2017 een permanente tentoonstelling op de bovenste verdieping in Uitkijktoren de Koepel, dat als Rijksmonument in het bezit is van de Stichting Het Luntersche Buurtbosch. De permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’, op de bovenste verdieping van de uitkijktoren op de 33 meter hoge Galgenberg, is het resultaat van vier samenwerkende partijen: Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, het bestuur van De Koepel en Museum Lunteren.

Gedurende de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 13:30 tot 16:30 uur, is er altijd wel iemand die je over het gebied en zijn geschiedenis kan vertellen. Over de informatie die je kunt vinden ‘binnen’ in het museum en ‘buiten’ waar de ‘schatten’ zich bevinden en de kijkers die daarbij staan. Hier een impressie van Museum Lunteren waar in de ontvangstruimte informatiefolders en wandelroutes van dit mooie gebied klaarliggen.

Openingstijden & Prijzen

Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is te bezichtigen van 1 april t/m 31 oktober en in de schoolvakanties; dagelijks (behalve maandag) van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree: 2 euro; 6 t/m 12 jaar 1 euro; 0 t/m 5 jaar gratis.

*Vrienden van het Luntersche Buurtbosch kunnen gratis De Koepel bezoeken op vertoon van hun lidmaatschapskaart.  

TOP