GALERIE GOUDSBERG in MUSEUM LUNTEREN

Lunteren was ooit hèt kunstenaarsdorp van de Veluwe.  Zo was er in 1975 de galerie in het voormalige stationsgebouw Galerie Langs de Kippenlijn. Op 1 juli 2020 opende het geheel vernieuwde Museum Lunteren haar inpandige Galerie Goudsberg. 

 

 

Nieuw! Expositie ‘Kwast en Keramiek'

Na de gevarieerde expositie in 2020 door Kunstlijn Lunteren, weet Museum Lunteren u in 2021 weer te boeien met een nieuwe expositie ‘Kwast en Keramiek’ in galerie Goudsberg. In de tentoonstelling komen schilderijen en keramiek van Eveline Braak, Rietje van Tuijl en Karen Lok op een spannende manier samen. Gedurende de lockdown zal het werk getoond worden middels een film. 

https://youtu.be/iMJOjp6xeLY

Primaire vormen en de fantasie die hierdoor geprikkeld wordt zijn de kern van ieder beeld. De ontwikkeling die de vorm vervolgens doormaakt tijdens de totstandkoming is een spannend proces. In de combinatie van het twee- en driedimensionale werk van de drie kunstenaars komt de kracht van eenvoud en gelaagdheid sterk naar voren.

Eveline Braak (1976) maakt abstracte schilderijen. In haar werk focust zij op puur schilderen waarbij ze primaire vormen uitbuit in verf en compositie, gebruikmakend van gelaagdheid, dekking, transparantie en verftoets. Zo creëert ze met platte vormen een gevoel van diepte en dynamiek, een schilderlandschap waarin vormen en kleuren een prikkelende relatie met elkaar aangaan. In maart 2020 is zij gestart met een serie kleine figuratieve werken op papier, de ‘Corona paintings’. Deze zijn te zien in een wandvullende installatie. Ook worden haar abstracte schilderijen geëxposeerd.

Zij heeft Autonoom schilderen gestudeerd aan de HKU en woont en werkt in Utrecht. In 2011 was zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ook was haar werk te zien in het Kunstmuseum Den Haag. Eveline heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Karen Lok (1958) werkt sinds 2007 met keramiek. In 2010 volgde zij de Ambachtelijke opleiding Keramische Technieken in Gouda en in 2018 het extra leerjaar ‘handvormen’, samen met Rietje van Tuijl. Hiernaast heeft zij zich nog meer gespecialiseerd, in technieken zoals raku stoken, werken met ingekleurd porselein  en het inkleuren en samenvoegen van klei met verschillende stooktemperaturen. 

Haar werk bestaat voor een groot deel uit organische vormen die een primitieve uitstraling hebben. Zij gebruikt verschillende soorten klei en verschillende technieken: handvormen, draaien en een combinatie van beide. Sleutelwoorden die kenmerkend zijn voor haar manier van werken zijn: natuur, organisch, mensfiguren, uitstraling, het onvolmaakte. Graag verlegt zij haar grenzen door te experimenteren. In 2019 en 2020 was haar werk in museum Gouda te zien. Ook maakt zij regelmatig werk in opdracht. 

Rietje van Tuijl (1961) woont in Lunteren. Sinds 2006 werkt zij met klei. Nadat zij in 2017 de Ambachtelijke opleiding voor Keramische technieken in Gouda afronde is zij daar extra leerjaren (glazuur en handvormen) gaan volgen. Deze jaren hebben veel verdieping, verbreding en inzicht in haar werk gegeven. Het ritme en de gelaagdheid van de natuur, van mens en dier is hierin terug te vinden. Al zoekende naar de kern, kwam er meer bewondering voor eenvoudige vormen. Alsof je laagjes weghaalt die iets moois verhullen. Maar ook juist de organische vormen van de natuur geven verassingen. De ‘natuur ‘zijn gang laten gaan met bijvoorbeeld vloeibare klei. Technieken waar zij graag mee werkt zijn gietklei zoals het assembleren van eenvoudige vormen tot een driedimensionaal werk. Het draaien met porselein en het opbouwen van een beeld is inspirerend.

Sinds 2017 geeft Rietje keramiek- en boetseerlessen in Cultureel Centrum ‘Cultura’ in Ede. In 2019 exposeerde Rietje in museum Gouda.

 
 
 
TOP
Reserveer hier uw bezoek aan Museum LunterenKLIK HIER OM TE RESERVEREN
+ +