Collectie

In Museum Lunteren een nooit eerder vertoonde collectie van M.J.Nefkens

Anneke en Rudolph Schat ondernamen naar aanleiding van de expositie ‘Schatten van Lunteranen’ (2018 Museum Lunteren) een zoektocht naar de schilder M.J.Nefkens.

Het resulteerde in een prachtig ingerichte zaal door Anneke en Rudolph Schat in Museum Lunteren.

Martinus Josephus Nefkens ging al op jonge leeftijd werken bij een schildersbedrijf. Zijn artistieke aspiraties lagen echter hoger en hij schreef zich in bij de Antwerpse Tekenacademie. Later werkte hij ook op het atelier van de beroemde Haagse Schoolschilder H.W. Mesdag. Na zijn vestiging in Amsterdam ging Nefkens carrière bergopwaarts: hij begon te verkopen en werd toegelaten tot de kunstenaarssociëteiten Arti te Amicitiae en Sint-Lucasgilde.Vanaf 1898 woonde Nefkens in de zomer in Lunteren, waar hij vele landschappen, zandverstuivingen, schapen en paarden heeft geschilderd in de sfeer van de Haagse school.