Activiteiten

 

FIETSTOCHT 'KUNST langs de weg'

Laat je verrassen door de Openluchtexpositie ‘LUNTEREN EERT ZIJN KUNSTENAARS VAN WELEER’. Op 14 plaatsen in het dorp en in het buitengebied staan levensgrote schilderijen op panelen te wachten van lokale schilders uit vroeger jaren op geïnteresseerde voorbijgangers. Aan het buitengebied is een fietstocht gekoppeld. Ga alle werken bekijken en haal de fietsroute gratis bij het startpunt Museum Lunteren.

Lunteren begint steeds meer op een kunstenaarsdorp te lijken. Daardoor geïnspireerd vatte de Lunterse schilder Anthony Beek in de jaren dertig van de vorige eeuw het plan op in de Dorpsstraat een blijvend kunstmuseum te vestigen. Helaas dreigde dat plan in de prullenbak te geraken. Maar hij hield vol en het museum kwam er. Nadat hij eerst de Anthony Beek Stichting had opgericht, opende op 13 juli 1939 in drie armenhuisjes aan de Dorpsstraat 58-60 het ‘Anthony Beek Museum’ haar poorten. Beek was overigens niet de enige kunstenaar die zijn inspiratie uit de omgeving van Lunteren haalde.

Heel bijzonder de familie Nefkens, vader Martinus, zoon Willem en kleinzoon Jaap, Johan Weiland, Wim de Groot, Thijs Mauve, Jan Wijnands, Martin van Waning zijn bekende namen uit het in die jaren schildergekke Lunteren.

In het dorp staan de schilderijen op loopafstand

Vanaf Museum – Portofino – Appelhof – Woon- en Zorgcentrum De Honskamp

Vanaf museum richting winkel/dorpsstraat De Lunterse Houtmarkt en Restaurant De Wormshoef

In het buitengebied is een fietstocht (± 20 km) uitgezet. Deze fietsroute (zie afbeelding van folder) is gratis verkrijgbaar bij het startpunt Museum Lunteren en leidt over landelijke fietspaden met diverse rustpunten en uitzichten.

De expositie is mogelijk gemaakt dankzij bruikleen van schilderijen van de gemeente Ede, het Noord Veluws Museum in Nunspeet en diverse particulieren. De kosten van het materiaal zijn volledig door sponsors (vermeld op de panelen) gedekt.

TOP
Reserveer hier uw bezoek aan Museum LunterenKLIK HIER OM TE RESERVEREN
+ +